Prof. Dr. Osman Yavuz Ataman

Madem geldik dünyaya, çalışalım kimyaya

Prof. Dr. Osman Yavuz Ataman

1947 - 15 Ağustos 2020
  • Yavuz Ataman 1947 yılında doğdu. Lisans öğrenimini ODTÜ Kimya Bölümü’nde 1970 yılında tamamladı. University of Cincinnati’den yüksek lisans ve Prof. Harry B. Mark, Jr. İle gerçekleştirdiği çalışma ile doktora derecelerini aldı. 1986-1988 yılları arasında Cincinnati Üniversitesi Kimya Bölümünde misafir akademisyen olarak bulundu. 1991-1994 yılları arasında Kimya Bölüm Başkanlığı ve 2002-2008 yılları arasında Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev aldı.

40 yılı aşkın süre ile ODTÜ’de akademisyen olarak çalıştı. Türkiye Kimya Derneği Ankara Şubesi başkanlığı, Türkiye Kimyacılar Derneği üyeliği ve FEDEK Derneği Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. Kimya alanı dışında, edebiyat ve müzik ile ilgili çalışmalarda da bulundu.

2001 yılında, Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı’ndan “2000-2001 Öğretim Yılı ODTÜ Yılın Eğitimcisi Ödülü”, 2004 yılında “ODTÜ ödülü; 2006 yılında Türk Kimya Derneği’nden kimya bilimine nitelikli katkılarından dolayı “Onursal Üye” statüsü; 2006 yılında ise “ODTÜ Akademik Performans Ödülü” aldı.

Madem geldik dünyaya, çalışalım kimyaya

06.02.2022

Muzaffer cengiz

Ben Muzaffer Cengiz hocamın vefatını bugün öğrendim. Çok üzüldüm. 1980 1983 yıllarında hem hocam hem ağabeyimde. Sonraki yıllarda rehberim oldu. Yanına vardığınızda mutlaka ondan bişeyler alarak dönersiniz. Öğrenciliğim sırasında bana sağladığı maddi ve manevi katkılarını hiçbir zaman unutmadım ve unutamam. Nur içinde yatasın sevgili hocam.

Mehmet Somel

Yavuz Hoca'nin bizim kusagimiza da buyuk emegi gecmisti. Basimiz sagolsun. Eksisozluk'e 2011'de yazilmis bir tasvirini paylasmak istedim. Keske hepimiz onun oldugu kadar bilgili, neseli, dusunceli olabilsek - ODTU baska bir yer olurdu. "odtü kimya bölümünde, "yeterince çalışmıyorsunuz" diyen onlarca hocanın arasında, ilk derse "evet okumak, çalışmak lazım ama sosyal aktivitelerinizi unutmayın, hayata bir bakışınız olsun" gibi cümlerle başlayıp gönüllerde taht kurmayı başarmış prof.tur. aynı zamanda lab.ında çalışan öğrencileri evinin bahçesinde yapacağı mangal partisine çağırmak için attığı mailde "arkadaşınızı getirebilirsiniz (sevdicek yani)" yazmayı ihmal etmeyecek kadar sevecendir. aynı kişi "hocam beni analitik kimya tatmin etmiyor, başka birşey çalışmak istiyorum" dediğinde, "her zaman arkandayım, destekliyorum seni. insan sevdiği işi yapmalı. ama bizi de temelli bırakma, çalışmasan da arada ziyarete gel." diye cevaplayacak kadar yüce bir insandır. yeni yıl partilerinde gitarını kapıp şarkı söyleyecek kadar yeteneklidir.. tüm bunların yanında daha "ben anlamadım" demeden öğrencinin neyi anlamadığını kestirip, süper bir örneklemeyle beynine kazıyacak kadar sınıfa ve konuya hakimdir. evet böyle bir insan var!"

Levent Yılmaz

Yavuz Hocayı çok uzun yıllardır tanırım. ODTÜ kütüphane komisyonunda çok uzun yıllar (ben komisyona girdikten sonra ön ayak olduğum bazı değişiklikler hoşuna gitmese de) birlikte çalıştık. Laboratuvarındaki cihazları grubumun kullanımına açtı (ODTÜ'de nadir görünen bir davranış biçimidir ve Merkez labın olmadığı yıllarda çok önemli bir katkıdır), öğrencilerimin analitik kimya ile ilgili tüm sorularını sabırla cevaplardı. Sizi eleştirirken (hem bilimsel hem de eğitim/sosyal/siyasal konularda) öyle yumuşak ,sevecen bir üslubu vardı ki kızıp karşı çıkmak içinizden gelmezdi. Yüzünden gülümsemenin eksik olduğuna rastlamadım. Allah rahmet eylesin. Tüm ODTüye, kimya camiasına ve ailesine başsağlığı dilerim.

• 06.02.2022

Muzaffer cengiz