< Geri dön

Prof. Dr. Donald S. Holmes

Anısına

21 Ekim 1923 - 15 Şubat 2019
< Geri dön

Prof. Dr. Donald S. Holmes

Anısına

21 Ekim 1923 - 15 Şubat 2019
  • Donald Holmes lisans derecesini üstün başarı ӧdülüyle matematik dalında Huntingdon, Pennsylvania’daki Juaniata College’dan, M.S. derecesini matematik dalında Purdue Üniversitesinden (Indianapolis, Indiana) almıştır.

    Akademik kariyerine Emory Üniversitesinde bașlamıș, Georgia Institute of Technology’de devam etmiștir. Daha sonra yaklașık bir buçuk yıl baș müfettiş olarak çalıștığı “Army Chemical Corps Inspection Division”dan ayrılıp Schenectady, New York’da General Electric (GE) șirketinde Yӧneylem Araștırması ve Sentez birimine katılmıș ve şirkete kalite kontrol mühendisliği konularında danışmanlık hizmeti vermiştir.  Aynı zamanda GE’de üretim süreci simülasyon calıșmalarına iş mantığı uzmanı olarak ӧncülük etmiştir.

    Donald Holmes GE’nin Büyük Buhar Türbin departmanında Yӧneylem Araştırması grubunun bir üyesi olarak sekiz yıl çalışmış ve bu süre içerisinde projelerin finansal, üretim, pazarlama ve mühendislik bileşenleri için matematik ve istatistiksel konulardan sorumlu uzman olarak hizmet vermiştir. Holmes, GE’de fabrika üretim programlarının hazırlanması aşamasında simülasyon yӧnteminin kullanılmasının ilk uygulamalarında kilit rol oynamıștır.  Bu süre içerisinde bir grup uzmanla beraber GE icin 36 haftalık bir eğitim programı hazırlamış ve bu eğitim programında dersler vermiștir.  Bu program esasen bugün “Altı Sigma” olarak adlandırılan yaklaşıma eșdeğerdir. Diğer yandan “Cambridge Stratejik Planlama Enstitüsü”nün bӧlgesel temsilcisi olarak şirket ve kurulușlara finansal performanslarının geliștirilmesi konusunda destek vermiş ve yardımcı olmuştur.

    Prof. Donald Holmes, uzun yıllar GE’de çalıștıktan sonra akademik kariyere dӧnmeye karar vermiș ve New York Eyalet Üniversitesi Albany kampusunda geçici olarak bir süre çalıştıktan sonra Schenectady’de bulunan Union College’ın Endüstriyel Yӧnetim Bӧlümüne tam zamanlı ӧğretim üyesi olarak katılmıștır. Akademik kariyeri boyunca istatistiksel süreç kontrol teknikleri ve sayısal yӧntemlerin yӧnetim sistemlerine uygulanması konularında uzman olarak dersler vermiş ve araştırma yapmıștır.  Union College’a katıldıktan bir süre sonra üniversitede Yӧnetim Enstitüsü’nün kurulmasına katkıda bulunmuș, Enstitü içerisindeki Yӧneylem Araştırması, Sağlık Yӧnetimi konularındaki lisans üstü programlarının başlatılmasında sorumlu olarak aktif rol almıș ve ayrıca Yӧnetim ve Mühendislik Sistemleri programında doktora tez danıșmanlığı yapmıștır. Prof. Donald Holmes aynı zamanda “ProActive Process Control (PPI)” patent adıyla pazarlanan ileri kontrol sisteminin ortak mucididir.

    Union College’da iken akademik izinli (sabbatical) olarak Almanya’da Münih Üniversitesi’nde ve daha sonra Turkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) misafir ӧğretim üyesi olarak gӧrev yapmıştır.

    ODTÜ’de İdari İlimler Fakültesi, İşletme Bӧlümündeki misafir ӧğretim üyeliği 1973 yılı sonbaharında başlamıştır. Bӧlümde Sistem Analizi, Oyun Teorisi gibi uzmanlık alanına giren konularda dersler vermiş ve bu derslerin bazıları bӧlümde ilk kez Donald Holmes tarafından tasarlanmıștır. Derslerin yanısıra araștırma projelerinde de aktif rol almış, o yıllarda yine misafir ӧğretim üyesi olarak İșletme Bӧlümünde bulunan Prof. Clifford Chedzey ile beraber sistem entropisi ve Markov zincirleri üzerine araștırmalar yapmıștır. Aynı konularda bir bașka projeye bӧlüm ӧğretim üyelerinden Prof. Muhan Soysal da aktif olarak katılmıştır. Bu çalışmaların sonuçları ayrı ayrı makale olarak bilimsel dergilerde yayınlanmıștır.

    Prof. Holmes ODTÜ’de yaklaşık 18 ay süren gӧrevi sırasında çalıșma arkadașları ve ӧğrencileriyle cok yakın ve kalıcı dostluklar kurmuș ve bu ilişkiler vefatına kadar devam etmiștir. Bunun bir sonucu olarak ODTÜ’den bir grup ӧğrencisi Union College’da master ve doktora programlarından derece almıșlardır.

    Prof. Holmes’un 1968’de Schenectady, NY’da Stochos adı altında kurduğu ӧzel danıșmanlık firması istatistiksel süreç kontrol alanında yazılımlar geliştirilmesi ve uygulanması konularına yoğunlașmıș ve aynı zamanda Amerika ve diğer ülkelerdeki șirketlere danıșmanlik servisi vermiştir.  Prof. Holmes danıșmanlık hizmetinin yanısıra, teknik ürünlerin geliştirilmesi ve bunların pazarlanması açısından Stochos’un olușumunda ve gelişiminde çok ӧnemli rol oynamıștır. Kalite kontrol ve yӧneylem araștırması dallarındaki elli yılı așan deneyimi ile istatistiksel analiz alanında bir otorite olarak tanınmıș ve kabul gӧrmüştür.

    Matematik ve istatistik dallarında uzun yıllar profesӧr olarak çalıștığı Union Graduate College’dan emekli olduktan sonra üniversite kendisini onursal doktora ünvaniyla onurlandırmıștır. Bu ünvanın veriliş tӧreninde Türkiye’den bir grup eski ӧğrencisi de yer almıș ve kutlamalara katılmıștır.

    Prof. Holmes kariyeri boyunca yazar ve ortak yazar olarak cok sayıda makale yayınlamıș, yerel, ulusal ve uluslararası toplantı ve konferanslarda sunumlar yapmıștır.  Ayrıca Amerika’daki Profesyonel İlerleme/Gelișme Merkezi’nin devamlı ӧğretim üyelerinden biri olmuş ve Quality Engineering dergisinin yayın kurulunda üye olarak gӧrev yapmıştır.  Aynı zamanda lisanslı kalite kontrol mühendisi sertifikası sahibi olan Prof. Holmes Amerikan Kalite Derneği’nce de kalite kontrol alanındaki katkılarından dolayı murahhas üye (Fellow) olarak onurlandırılmıștır.

     

     

     

     

     


    Fotoğraf Paylaşın

    Anılar

    20.05.2021

    Erhan Mergen, Isletme 1975

    Prof. Donald Holmes ile 1973 yılında ODTÜ’de o’nun ӧğrencisi iken tanıştım. Mezuniyet’den sonra ӧgretim üyesi olduğu Union College, Schenectady, NY’da master ve doktora çalışmalarıma devam ederken hem tez danışmanım, hem mentorum, hem en büyük destekçim olarak hep yanımdaydı. Doktoramı bitirip akademik hayata atıldıktan sonra da ilişkimiz vefatına kadar devam etti. Beraber altmışa yakin makale yazdık, sunumlar yaptık, endüstride (hem Amerika’da, hem Türkiye’de) eğitim seminerleri verdik. Sadece ӧğrencilik yıllarımda değil beraber çalıştığımız araştırma projelerinde de o’ndan cok şeyler ӧğrendim. Bulunduğumuz şehirlerin nisbeten yakın olmasından dolayı yılda en az üç dӧrt kez bir araya gelip, sohbetini ve deneyimlerini paylaşmaktan cok keyif aldim. Cok yӧnlü, hayata hep olumlu yaklaşan, yüreği sevgi dolu, inanılmaz bir pratik zekası olan bir insandı.

    20.05.2021

    DOGAN TIRTIROGLU, Isletme 1983

    Ben, 1983 Isletme Bolumu mezunuyum ve 1990’dan beri akademisyen olarak yasantimi surduruyorum. Benim Prof Don Holmes’u tanimam iki asamada oldu. Ilk asamada, kendisine ait hikayeleri dinleyerek, ismen ama yeterince yakindan tanima sansi buldum. Bu ismen tanismaya vesile olanlar, Prof Holmes’un ogrencisi olma sansini bulmus olan Sevgili Dr. Erhan MERGEN, Sevgili Dr. Omer GEBIZLIOGLU ve Sevgili Agabeyim Dr. Ercan TIRTIROGLU’dur. Ayrica, rahmetli Dr. Muhan SOSYAL da, kendisinin ogrencisi oldugum donemde (1979-1980), bir-iki dersinin bitiminde ders ile ilgili sordugum sorularima verdigi yanitlarinda Don Holmes’tan ve birlikte yaptiklari entropy calismalarindan bahsetmisti. Ikinci asama ise, Don Holmes’u sahsen tanimamla baslayan surectir. Benim 1986 yilinda ABD’ye doktora yapma amaci ile gidisimden bir sure sonra, agabeyimle birlikte kendisini Union College’da ziyaret etmistik. Uzun boyu ile heybetli, beyazlayan saclari ve cok gulec olan yuzu ile babacan birisi vardi karsimda. Samimi ve dost birisi oldugunu hissetmistim. Bana o gune kadar anlatilan Don Holmes ile karsilastigim Don Holmes ayni kisi idi. Bu ilk ziyaretimden sonra gecen yillar icinde, kendisini sanirim en fazla uc kere daha yuzyuze gorme sansim oldu. En son gorusmemiz, 2015 yilinda olustu. Artik emekli olmus ve kendi kabuguna cekilmisti. Bir konferansa katilmak icin, o sirada yasadigim Istanbul’dan ABD’ye gitmistim. Konferans sonrasinda, yaklasik 4-5 saat suren bir araba seyahati sonucunda, kendisini evinde ziyaret etmistim. Birlikte Istanbul’dan getirdigim baklavayi yemis, kahve icmis ve uzunca bir sohbet etmistik. Sagligi, o gun ku yasi icin oldukca iyi idi. Cektigim bir-iki fotografi, gerek agabeyim gerekse Ayse Abla (ATAMAN TAYLAN) ile paylasmistim. Bu fotograflari su an ariyorum. Bulunca burada da paylasmaktan mutluluk duyacagim. Prof Don Holmes vesilesi ile Union College’in da anilmasinda ben yarar goruyorum. Unutmadan belirteyim. Union’da ben ogrenci veya akademisyen olarak bulunmadim. Sanirim Dr. Dolun OKSOY’un oraya doktoraya gitmesi ile baslayan, en az 1990’larin ortasina kadar suren, yuksek lisans/doktora programlari seviyesinde devam eden ve resmi olmayan kurumsal bir iliski oldugunu gozluyoruz. Union’dan en az 6 Turk’un doktora derecesi aldigini biliyorum. Bu notlari kaydederken, Sevgili Ayse Abla’ya tesekkur etmek istiyorum. Bir kurum icin, saglam ve saglikli bir kurumsal hafiza cok onemli bir varliktir. Bu ani sayfasi ile, gecmiste kalan, ama ODTU ve Isletme Bolumune buyuk katkilarda bulunmus olan Prof Holmes’u ODTU’ye yillar sonra hatirlatmis oluyoruz. Ben bu ani sayfasinin olustugunu, gunumuzde Isletme Bolum Baskani olarak gorev yapan kiymetli arkadasim Dr. Nuray GUNER ile paylastim.

    18.05.2021

    Ayşe Ataman Taylan, İşletme 75

    Sevgili Don Holmes, bizler için büyük şanstı. ODTÜ zaten alışılmışın dışında hoca-öğrenci ilişkisinin arkadaşça olduğu harika bir ortam sunmuştu bize. O da gelince farklı bir boyuta geçtik. Gülen yüzüyle sınıftan girdi, birçoğumuzun yaşamını değiştirdi. Son 2 yılımızda farklı dersler aldık kendisinden, kalıpların dışına çıkmayı öğrendik. Keyifle çalıştık, araştırdık, öğrendik. Tam bir Türk dostuydu. "Ben Cumhuriyetinizle yaşıtım, burcum da aynı, o yüzden sevdim yurdunuzu, sizleri" derdi. Türkçe öğrenmeye ve konuşmaya çalışırdı. Son yazışmalarımıza dek, önce mektuplarını sonra e postalarını "Merhaba" diye açar, "Hoşçakal, Don Bey" diye noktalardı. Mezuniyetimizden sonra birkaç arkadaşıma ve bana asistanlık sağlayarak Union'a davet etti. Tereddüt ettim hem mali açıdan hem uzaklık açısından. Mektuplar yazdı ama buranın sonbaharı harika olur diye:) İyi ki gitmişim. Orada da hep eli üzerimizdeydi. Asistan odasının kapısını açar, "Çay var" derdi, giderdik, Türk çayı hazırlamış olurdu...


    Mesaj bırakın

  • 20.05.2021

    Erhan Mergen, Isletme 1975

    Prof. Donald Holmes ile 1973 yılında ODTÜ’de o’nun ӧğrencisi iken tanıştım. Mezuniyet’den sonra ӧgretim üyesi olduğu Union College, Schenectady, NY’da master ve doktora çalışmalarıma devam ederken hem tez danışmanım, hem mentorum, hem en büyük destekçim olarak hep yanımdaydı. Doktoramı bitirip akademik hayata atıldıktan sonra da ilişkimiz vefatına kadar devam etti. Beraber altmışa yakin makale yazdık, sunumlar yaptık, endüstride (hem Amerika’da, hem Türkiye’de) eğitim seminerleri verdik. Sadece ӧğrencilik yıllarımda değil beraber çalıştığımız araştırma projelerinde de o’ndan cok şeyler ӧğrendim. Bulunduğumuz şehirlerin nisbeten yakın olmasından dolayı yılda en az üç dӧrt kez bir araya gelip, sohbetini ve deneyimlerini paylaşmaktan cok keyif aldim. Cok yӧnlü, hayata hep olumlu yaklaşan, yüreği sevgi dolu, inanılmaz bir pratik zekası olan bir insandı.

    20.05.2021

    DOGAN TIRTIROGLU, Isletme 1983

    Ben, 1983 Isletme Bolumu mezunuyum ve 1990’dan beri akademisyen olarak yasantimi surduruyorum. Benim Prof Don Holmes’u tanimam iki asamada oldu. Ilk asamada, kendisine ait hikayeleri dinleyerek, ismen ama yeterince yakindan tanima sansi buldum. Bu ismen tanismaya vesile olanlar, Prof Holmes’un ogrencisi olma sansini bulmus olan Sevgili Dr. Erhan MERGEN, Sevgili Dr. Omer GEBIZLIOGLU ve Sevgili Agabeyim Dr. Ercan TIRTIROGLU’dur. Ayrica, rahmetli Dr. Muhan SOSYAL da, kendisinin ogrencisi oldugum donemde (1979-1980), bir-iki dersinin bitiminde ders ile ilgili sordugum sorularima verdigi yanitlarinda Don Holmes’tan ve birlikte yaptiklari entropy calismalarindan bahsetmisti. Ikinci asama ise, Don Holmes’u sahsen tanimamla baslayan surectir. Benim 1986 yilinda ABD’ye doktora yapma amaci ile gidisimden bir sure sonra, agabeyimle birlikte kendisini Union College’da ziyaret etmistik. Uzun boyu ile heybetli, beyazlayan saclari ve cok gulec olan yuzu ile babacan birisi vardi karsimda. Samimi ve dost birisi oldugunu hissetmistim. Bana o gune kadar anlatilan Don Holmes ile karsilastigim Don Holmes ayni kisi idi. Bu ilk ziyaretimden sonra gecen yillar icinde, kendisini sanirim en fazla uc kere daha yuzyuze gorme sansim oldu. En son gorusmemiz, 2015 yilinda olustu. Artik emekli olmus ve kendi kabuguna cekilmisti. Bir konferansa katilmak icin, o sirada yasadigim Istanbul’dan ABD’ye gitmistim. Konferans sonrasinda, yaklasik 4-5 saat suren bir araba seyahati sonucunda, kendisini evinde ziyaret etmistim. Birlikte Istanbul’dan getirdigim baklavayi yemis, kahve icmis ve uzunca bir sohbet etmistik. Sagligi, o gun ku yasi icin oldukca iyi idi. Cektigim bir-iki fotografi, gerek agabeyim gerekse Ayse Abla (ATAMAN TAYLAN) ile paylasmistim. Bu fotograflari su an ariyorum. Bulunca burada da paylasmaktan mutluluk duyacagim. Prof Don Holmes vesilesi ile Union College’in da anilmasinda ben yarar goruyorum. Unutmadan belirteyim. Union’da ben ogrenci veya akademisyen olarak bulunmadim. Sanirim Dr. Dolun OKSOY’un oraya doktoraya gitmesi ile baslayan, en az 1990’larin ortasina kadar suren, yuksek lisans/doktora programlari seviyesinde devam eden ve resmi olmayan kurumsal bir iliski oldugunu gozluyoruz. Union’dan en az 6 Turk’un doktora derecesi aldigini biliyorum. Bu notlari kaydederken, Sevgili Ayse Abla’ya tesekkur etmek istiyorum. Bir kurum icin, saglam ve saglikli bir kurumsal hafiza cok onemli bir varliktir. Bu ani sayfasi ile, gecmiste kalan, ama ODTU ve Isletme Bolumune buyuk katkilarda bulunmus olan Prof Holmes’u ODTU’ye yillar sonra hatirlatmis oluyoruz. Ben bu ani sayfasinin olustugunu, gunumuzde Isletme Bolum Baskani olarak gorev yapan kiymetli arkadasim Dr. Nuray GUNER ile paylastim.

    18.05.2021

    Ayşe Ataman Taylan, İşletme 75

    Sevgili Don Holmes, bizler için büyük şanstı. ODTÜ zaten alışılmışın dışında hoca-öğrenci ilişkisinin arkadaşça olduğu harika bir ortam sunmuştu bize. O da gelince farklı bir boyuta geçtik. Gülen yüzüyle sınıftan girdi, birçoğumuzun yaşamını değiştirdi. Son 2 yılımızda farklı dersler aldık kendisinden, kalıpların dışına çıkmayı öğrendik. Keyifle çalıştık, araştırdık, öğrendik. Tam bir Türk dostuydu. "Ben Cumhuriyetinizle yaşıtım, burcum da aynı, o yüzden sevdim yurdunuzu, sizleri" derdi. Türkçe öğrenmeye ve konuşmaya çalışırdı. Son yazışmalarımıza dek, önce mektuplarını sonra e postalarını "Merhaba" diye açar, "Hoşçakal, Don Bey" diye noktalardı. Mezuniyetimizden sonra birkaç arkadaşıma ve bana asistanlık sağlayarak Union'a davet etti. Tereddüt ettim hem mali açıdan hem uzaklık açısından. Mektuplar yazdı ama buranın sonbaharı harika olur diye:) İyi ki gitmişim. Orada da hep eli üzerimizdeydi. Asistan odasının kapısını açar, "Çay var" derdi, giderdik, Türk çayı hazırlamış olurdu...


    Mesaj bırakın