< Geri dön

Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu

Anısına

3 Aralık 1969 - 1 Eylül 2024
< Geri dön

Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu

Anısına

3 Aralık 1969 - 1 Eylül 2024
  • Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu, 3 Aralık 1969 tarihinde, Kars’ta doğdu. 1987-1992 yılları arasında ODTÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nden (şu anki Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü) lisans derecesini, 1992-1994 yılları arasında yine aynı bölümden yüksek lisans derecesini, 1996-2000 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Indiana Üniversitesi, Bloomington’dan eğitim programları ve öğretim alanında doktora derecesini aldı.

    ODTÜ’de 1992 yılında asistan olarak göreve başladı. Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek 2000 yılından itibaren ODTÜ’de öğretim üyesi olarak görev yaptı.

    ODTÜ’de görev yaptığı süre boyunca, Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nün gelişmesine büyük katkılarda bulundu. Ulusal ve uluslararası birçok önemli projede yer aldı. Çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisinin tez danışmanlığını yaptı. Ayrıca, 2013-2016 yılları arasında Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve 2020-2023 yılları arasında Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevlerini başarıyla yürüttü.

    2015 yılında ODTÜ’de Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (BİLTEMM) kurarak üniversitemize önemli bir değer kattı. 4 Eylül 2015 tarihinden emekli olduğu 1 Kasım 2023 tarihine kadar kurucu başkanlığını yürüttüğü BİLTEMM’de birçok öğretmen eğitimi vererek öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkıda bulundu.

    ODTÜ’den emekli olduktan sonra, TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

    Yurt içinde ve yurt dışında öğretmen eğitimi ve mesleki gelişim programlarında görev aldı. Yenilikçi eğitim uygulamalarının geliştirilmesine yönelik ulusal ve uluslararası nitelikte çeşitli projeler yürüttü. Ulusal öğretim programlarının geliştirmesinde görev aldı.

    Ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış makaleleri, kitap bölümleri ve konferans bildirileri bulunan Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu’nun araştırma ve ilgi alanları arasında ilkokul ve ortaokul matematiğine yönelik öğretim tasarımı, STEM eğitimi ve tasarım temelli eğitim araştırmaları bulunmaktadır.


    Fotoğraf Paylaşın

    Anılar

    11.10.2024

    Deniz Mehmetlioğlu Demirkıran

    Hocamın ODTÜ'de ELE221 ve ELE225 kodlu derslerinin iki yıl asistanlığını yaptım. Bir gün olsun beni hiç üzmedi, kırmadı, yormadı. Hep problem çözen, yol gösteren, çaktırmadan espri yapan, öğrencilerin tarafında bir hoca olmuştur. Sınavda öğrenciler bir soruya takıldıklarında, hocama whatsapp'tan sorularını iletmiştim. (Hala 2015 yılına ait görüşmemiz duruyor bende) Yumuşak şekilde onları motive edici cevaplar vermişti. Yine bir gün (Mert sanırım o zamanlar daha ortaokuldur) mesleklerden konu açılmıştı derste. Hocamızın eşi Jale Hocam da Profesör, kendisi de Profesör olunca oğullarının hangi mesleği seçeceğini, günümüzde hangi meslek dalında olmanın avantajlı olduğunu öğrencilerle konuşurken, merak ederek hocamıza sormuştuk. O da, Mert için, "Hangi meslekte mutlu olacaksa, onu seçeceğini, önemli olan işini sevmesi, mutlu olması, demişti. O günü hiç unutamıyorum.. Günümüzün hırslı dünyasında, ne kadar güzel bir bakış açısı.. ODTÜ'ye ilk başladığımda, hocamın adını çok duyuyordum. Her kapısının önünden geçtiğimde kalbim küt küt atardı, çok heyecanlanırdım. Asistanlığını yaparken hocamı birebir tanıma fırsatım oldum. Aslında o ciddi görünüşün arkasında yumuşacık bir kalbi vardı. Öyle yumuşak bir kalp ki, egosuz, kibirsiz.. Bana bir gün facebooktan arkadaşlık teklifi gönderince, çok şaşırmış ve çok çok mutlu olmuştum. Ne kadar alçakgönüllü bir hoca diye düşünmüştüm. Yine bir dersinde de öğrencilere "Jared Diaomond'ın Tüfek, Mikrop ve Çelik" adlı kitabı mutlaka okumalarını tavsiye etmişti. Ben de aldım o kitabı, her baktığımda hocamın yüzü geliyor gözümün önüne... En son hocam ile mayıs ayında görüşmüştüm. Onu bir söyleşiye davet ettim. Konusunu, "Eğitimin Gidişatı" olarak belirlemiştik. Tek tek hedef kitle, yer, zamanı sordu. Zaman çok önemliydi onun için, çünkü takvimi çok yoğundu.. Oğlunun yanına gidecekti, başka başka işleri vardı. Davetimi kabul ettiği için sevinmiştim, herkese ilham vereceği, çok faydalı bir söyleşi olacağına çok emindim. Zamanı için "Daha Eylül ayında hocam, çok var. Ben tarihi netleştirince, sizin de takviminize uyacak şekilde ayarlar, sizi bilgilendiririm diyerek kapattık telefonu." O işte meğer son konuşmamızmış.. Eylül geldi, tam da eylülün ilk gününde hocam maalesef gitti.. Vee giderken yine bir şeyi daha öğretin canım hocam: "Hayatın planlarımıza uymadığını.." Uymadı gerçekten.. Rüyalarımda bekliyorum hocam sizi, lütfen gelin. Yine asistanınız olayım, o güzel dersleri tekrar işleyelim sınıfça.. 3 Aralık annemin de doğum günü olduğu için, doğum gününüzü hiç unutmazdım. Artık 1 Eylül de hafızamda, siz de hep kalbim ve dualarımda olacaksınız. Saygılarımla, Deniz Mehmetlioğlu Demirkıran

    10.10.2024

    Selcen ÇALIK UZUN

    Erdinç Hocamla lisansüstü eğitimime başladığım 2004 yılında tanışma fırsatı yakaladım. Araştırma için ODTÜ kütüphanesine gittiğim bir çekinerek çalmıştım kapısını, tanışmak ve bir merhaba demek için. Çekinerek girdiğim o kapıdan o kadar güzel duygularla ayrıldım ki Erdinç hocamın çalışmalarının takipçisi oldum. Matematik eğitimi camiası için çok erken bir kayıp. Yeri doldurulamaz bir eğitimciyi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Allah mekanını cennet eylesin, nurlarda yatsın. Ailesi ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Umarım Biltemm bundan böyle "Erdinç Çakıroğlu Uygulama ve Araştırma Merkezi" ismiyle faaliyetlerine devam eder. Saygılarımla

    10.10.2024

    Bilal ÖZÇAKIR

    Danışmanım Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu’nun aramızdan ayrılışı, hepimiz için derin bir boşluk yarattı. Erdinç hocamın haberini aldığımda kendimi sahipsiz kalmış gibi hissettim. Artık akademik hayatımda danışmanımın tavsiyelerini, görüşlerini alamayacağımı fark ettim. Ama hocamızın bıraktığı izler, elbet bizlerle birlikte yaşamaya devam edecek. Akademik hayatımın her aşamasında yanımda olan Erdinç Hoca ile ilk kez 2005 yılında, lisans eğitimime başladığım dönemde tanıştım. Lisans eğitimimde teknolojiye olan ilgi ve merakımın gelişmesinde, yüksek lisans ve doktora sürecimde de bu ilgimi çalışmalarımda özgürce yönlendirmemde bana her zaman rehberlik etti. Onunla danışmanlığında geçirdiğim süre, bilgi birikimimin ötesinde, hayata bakışımı ve akademik etik anlayışımı şekillendirdi. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimiz boyunca diğer kıymetli hocalarımız ile birlikte bizlere bir eğitimcinin nasıl olması gerektiği konusunda rol model oldular. Şu anda sahip olduğum eğitimci kimliğimin gelişmesinde Erdinç hocamın çok katkısı olmuştur. Erdinç Hoca, akademik başarılarıyla tanınsa da onu en değerli kılan özelliği, öğrencilerine verdiği önem ve gösterdiği samimiyetti. Kendisinin sadece bir akademisyen değil, aynı zamanda insan olarak da ne kadar değerli olduğunu bizlerle kurduğu bu yakın ilişkilerle hep hissettik. Bizlerin gelişimini görmek, başarılarımızı paylaşmak hocam için her şeyden daha değerliydi. Doçentliğimi aldığımda kendisini arayıp, “Hocam, sizin rehberliğiniz sayesinde bu aşamaya gelebildim, çok teşekkür ederim” dediğimde, bana “Ben bir şey yapmadım, her şeyi sen kendin başardın” demişti. Bu sözleri, onun öğrencilerine olan güvenini ve alçakgönüllü yaklaşımını bir kez daha ortaya koydu. Akademik hayatı boyunca sadece bilgiyi paylaşmakla kalmadı, aynı zamanda bizi daha iyi insanlar olmaya teşvik etti. Onun bıraktığı bu miras, hepimiz için bir ilham kaynağı olmaya devam edecek. Bilim dünyasına sunduğu katkılarla, yetiştirdiği öğrencilerle ve bizlere öğrettiği değerlerle, onun adı hep yaşayacak. Bu vesileyle, hocamızın hatırasını yaşatma sorumluluğunu taşıyacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Her birimizin hayatında bıraktığı bu derin iz, onun ne kadar değerli bir insan ve akademisyen olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. İyi ki yollarımız kesişti, iyi ki onun öğrencisi oldum. Mekânı cennet olsun, ruhu şad olsun.


    Mesaj bırakın

  • 11.10.2024

    Deniz Mehmetlioğlu Demirkıran

    Hocamın ODTÜ'de ELE221 ve ELE225 kodlu derslerinin iki yıl asistanlığını yaptım. Bir gün olsun beni hiç üzmedi, kırmadı, yormadı. Hep problem çözen, yol gösteren, çaktırmadan espri yapan, öğrencilerin tarafında bir hoca olmuştur. Sınavda öğrenciler bir soruya takıldıklarında, hocama whatsapp'tan sorularını iletmiştim. (Hala 2015 yılına ait görüşmemiz duruyor bende) Yumuşak şekilde onları motive edici cevaplar vermişti. Yine bir gün (Mert sanırım o zamanlar daha ortaokuldur) mesleklerden konu açılmıştı derste. Hocamızın eşi Jale Hocam da Profesör, kendisi de Profesör olunca oğullarının hangi mesleği seçeceğini, günümüzde hangi meslek dalında olmanın avantajlı olduğunu öğrencilerle konuşurken, merak ederek hocamıza sormuştuk. O da, Mert için, "Hangi meslekte mutlu olacaksa, onu seçeceğini, önemli olan işini sevmesi, mutlu olması, demişti. O günü hiç unutamıyorum.. Günümüzün hırslı dünyasında, ne kadar güzel bir bakış açısı.. ODTÜ'ye ilk başladığımda, hocamın adını çok duyuyordum. Her kapısının önünden geçtiğimde kalbim küt küt atardı, çok heyecanlanırdım. Asistanlığını yaparken hocamı birebir tanıma fırsatım oldum. Aslında o ciddi görünüşün arkasında yumuşacık bir kalbi vardı. Öyle yumuşak bir kalp ki, egosuz, kibirsiz.. Bana bir gün facebooktan arkadaşlık teklifi gönderince, çok şaşırmış ve çok çok mutlu olmuştum. Ne kadar alçakgönüllü bir hoca diye düşünmüştüm. Yine bir dersinde de öğrencilere "Jared Diaomond'ın Tüfek, Mikrop ve Çelik" adlı kitabı mutlaka okumalarını tavsiye etmişti. Ben de aldım o kitabı, her baktığımda hocamın yüzü geliyor gözümün önüne... En son hocam ile mayıs ayında görüşmüştüm. Onu bir söyleşiye davet ettim. Konusunu, "Eğitimin Gidişatı" olarak belirlemiştik. Tek tek hedef kitle, yer, zamanı sordu. Zaman çok önemliydi onun için, çünkü takvimi çok yoğundu.. Oğlunun yanına gidecekti, başka başka işleri vardı. Davetimi kabul ettiği için sevinmiştim, herkese ilham vereceği, çok faydalı bir söyleşi olacağına çok emindim. Zamanı için "Daha Eylül ayında hocam, çok var. Ben tarihi netleştirince, sizin de takviminize uyacak şekilde ayarlar, sizi bilgilendiririm diyerek kapattık telefonu." O işte meğer son konuşmamızmış.. Eylül geldi, tam da eylülün ilk gününde hocam maalesef gitti.. Vee giderken yine bir şeyi daha öğretin canım hocam: "Hayatın planlarımıza uymadığını.." Uymadı gerçekten.. Rüyalarımda bekliyorum hocam sizi, lütfen gelin. Yine asistanınız olayım, o güzel dersleri tekrar işleyelim sınıfça.. 3 Aralık annemin de doğum günü olduğu için, doğum gününüzü hiç unutmazdım. Artık 1 Eylül de hafızamda, siz de hep kalbim ve dualarımda olacaksınız. Saygılarımla, Deniz Mehmetlioğlu Demirkıran

    10.10.2024

    Selcen ÇALIK UZUN

    Erdinç Hocamla lisansüstü eğitimime başladığım 2004 yılında tanışma fırsatı yakaladım. Araştırma için ODTÜ kütüphanesine gittiğim bir çekinerek çalmıştım kapısını, tanışmak ve bir merhaba demek için. Çekinerek girdiğim o kapıdan o kadar güzel duygularla ayrıldım ki Erdinç hocamın çalışmalarının takipçisi oldum. Matematik eğitimi camiası için çok erken bir kayıp. Yeri doldurulamaz bir eğitimciyi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Allah mekanını cennet eylesin, nurlarda yatsın. Ailesi ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Umarım Biltemm bundan böyle "Erdinç Çakıroğlu Uygulama ve Araştırma Merkezi" ismiyle faaliyetlerine devam eder. Saygılarımla

    10.10.2024

    Bilal ÖZÇAKIR

    Danışmanım Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu’nun aramızdan ayrılışı, hepimiz için derin bir boşluk yarattı. Erdinç hocamın haberini aldığımda kendimi sahipsiz kalmış gibi hissettim. Artık akademik hayatımda danışmanımın tavsiyelerini, görüşlerini alamayacağımı fark ettim. Ama hocamızın bıraktığı izler, elbet bizlerle birlikte yaşamaya devam edecek. Akademik hayatımın her aşamasında yanımda olan Erdinç Hoca ile ilk kez 2005 yılında, lisans eğitimime başladığım dönemde tanıştım. Lisans eğitimimde teknolojiye olan ilgi ve merakımın gelişmesinde, yüksek lisans ve doktora sürecimde de bu ilgimi çalışmalarımda özgürce yönlendirmemde bana her zaman rehberlik etti. Onunla danışmanlığında geçirdiğim süre, bilgi birikimimin ötesinde, hayata bakışımı ve akademik etik anlayışımı şekillendirdi. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimiz boyunca diğer kıymetli hocalarımız ile birlikte bizlere bir eğitimcinin nasıl olması gerektiği konusunda rol model oldular. Şu anda sahip olduğum eğitimci kimliğimin gelişmesinde Erdinç hocamın çok katkısı olmuştur. Erdinç Hoca, akademik başarılarıyla tanınsa da onu en değerli kılan özelliği, öğrencilerine verdiği önem ve gösterdiği samimiyetti. Kendisinin sadece bir akademisyen değil, aynı zamanda insan olarak da ne kadar değerli olduğunu bizlerle kurduğu bu yakın ilişkilerle hep hissettik. Bizlerin gelişimini görmek, başarılarımızı paylaşmak hocam için her şeyden daha değerliydi. Doçentliğimi aldığımda kendisini arayıp, “Hocam, sizin rehberliğiniz sayesinde bu aşamaya gelebildim, çok teşekkür ederim” dediğimde, bana “Ben bir şey yapmadım, her şeyi sen kendin başardın” demişti. Bu sözleri, onun öğrencilerine olan güvenini ve alçakgönüllü yaklaşımını bir kez daha ortaya koydu. Akademik hayatı boyunca sadece bilgiyi paylaşmakla kalmadı, aynı zamanda bizi daha iyi insanlar olmaya teşvik etti. Onun bıraktığı bu miras, hepimiz için bir ilham kaynağı olmaya devam edecek. Bilim dünyasına sunduğu katkılarla, yetiştirdiği öğrencilerle ve bizlere öğrettiği değerlerle, onun adı hep yaşayacak. Bu vesileyle, hocamızın hatırasını yaşatma sorumluluğunu taşıyacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Her birimizin hayatında bıraktığı bu derin iz, onun ne kadar değerli bir insan ve akademisyen olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. İyi ki yollarımız kesişti, iyi ki onun öğrencisi oldum. Mekânı cennet olsun, ruhu şad olsun.

    1 2 3 7

    Mesaj bırakın