Y. Doç. Dr. Ömer Yağız

1940 - 10 Eylül 2019

Y. Doç. Dr. Ömer Yağız

1940 - 10 Eylül 2019
  • Ömer Yağız 1940 yılında doğdu. Lisans derecesini ODTÜ İşletme Bölümü’nden (1962), MBA derecesini Cornell Üniversitesi’nden (1965), doktora derecesini University of North Carolina (UNC) at Chapel Hill’den (1973) aldı. Doktora eğitimi sırasında UNC-CH’de “Teaching Assistant” olarak 3 yıl görev yaptı.

Doktora derecesini aldıktan sonra ODTÜ İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1975-77 yılları arasında ODTÜ İşletme Bölüm Başkan Yardımcılığı, 1977-78 arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 1980 yılında İşletme Bölüm Başkanlığı, 1980-82 yılları arasında da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevlerini yürüttü.

1965 yılında ODTÜ’de araştırma görevlisi olarak başlayan ve 1982 yılına kadar değişik pozisyonlarda devam eden akademik yaşamını, Suudi Arabistan University of Petroleum and Minerals (UPM)’dan aldığı teklif üzerine 1982-88 yılları arasında yurt dışında sürdürdü. UPM’deki 6 yıllık çalışma dönemi içinde “Outstanding Teacher at the College of Industrial Management” ve “Distinguished Service to the University” ödüllerini aldı. S.A. Havayolları için “Aircraft Scheduling Model”ini geliştirdi ve S.A. Demiryolları Kurumu’na proje danışmanlığı yaptı.

1988’de yeniden ODTÜ İşletme Bölümü’ne döndü. 1989-1992 yılları arasında ODTÜ Senatosu’nda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin seçilmiş temsilcisi olarak görev yaptı. Devlet Yatırım Bankası, Sanayi Bakanlığı, Roketsan, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. de aralarında olmak üzere çeşitli kurumlara araştırmacılık ve danışmanlık hizmetleri verdi. Akademik faaliyetlerine ek olarak ODTÜ Spor Kulübü Başkanlığı ve ODTÜ Mezunlar Derneği kurucu üyeliği gibi üniversiteye hizmete yönelik aktif roller de üstlendi.

1994’te KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden gelen bir teklif üzerine ODTÜ’den izinli olarak Kıbrıs’ta görev aldı. 1997’de yeniden ODTÜ İşletme Bölümü’ndeki görevine döndü. 1999 yılında ise ODTÜ’den emekliliğini alarak akademik yaşamına 2007 yılına kadar KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’nde devam etti. 2001-2003 yılları arasında DAÜ İşletme Bölümü Başkanlığı’nı üstlendi. “Distance Education Institute” kurucu ekibinde yer aldı ve daha sonraki aşamada Yönetici Kurul üyeliğine atandı. DAÜ yayıncılık birimini Türkiye’deki en başarılı üniversite örneklerinin düzeyine ulaştırmak için kurumlaştırma çalışmalarında yer aldı. Üniversite dışından gelen talepler üzerine Kalite Yönetimi alanında birçok KKTC kurumunda seminer/konferanslar verdi.

2007 yılında Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ İşletme Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etti. Eylül 2019’da vefatına kadar olan dönemde, ODTÜ Geliştirme Vakfı (GV) (2010-2017) ve ODTÜ GV Eğitim Hizmetleri A.Ş. (2010-2017) Yönetim Kurulu üyesi ve ODTÜ GV Yayıncılık ve İletişim A.Ş. (2010-2019) Yönetim Kurulu Başkanı olarak ODTÜ’ye hizmetlerini sürdürdü.

14.02.2023

Ayşe Neslihan KAYABAY

14.02.2023 NESLİHAN KAYABAY "Ömer Yağız'ın Gözünden ODTÜ" kitabını almak için internet sayfasını açtığım zaman "Anılar" bölümünü gördüm. Ömer Abim, annemin amcasının oğludur. Şenol Ablamla birlikte, oldukça geniş olan ailemizde özel bir yeri vardır. Aile büyüklerimiz, her daim, bana ve kuzenlerime Ömer Abimi örnek insan olarak gösterirlerdi. Erkek Kuzenlerime, Ömer gibi eş (Şenol Abla) seçin derlerdi. Annem, Babam, Ben ve Eşim, oğlum Kerem'i büyütürken de Ömer Abimi örnek aldık. Bilim insanı, bütün güzel kişilik yapılarına sahip, bütün insanlara ayrım yapmaksızın değer veren bir akrabamızdı. Aramızdan ayrılarak bütün aileyi yasa boğdu. Nurlar, ışıklar içinde uyu, Ömer Abi.

06.05.2021

Engin Keyder

Ömer Yağız Tarsus Koleji’nde benden bir sınıf küçüktü. Atletik yeteneği sayesinde okulun hem voleybol, hem basketbol takımlarında oynardı. ODTÜ’de de arkadaşlığımız devam etti. Çok şaka kaldırır, çok da şaka yapardı. Birbirimize çok takılırdık. Girdiği ortama neşe saçardı. Dürüst, güvenilir, düşünceli, nazik, herkesin yardımına koşan bir insandı. Eşi Şenol ile ideal br çift oluşturmuşlardı. Çok sevdiğim bir arkadaşımı kaybettim. Çok üzgünüm.

28.04.2021

Nur Keyder

Ömer ve Şenol; hepimizin gözündeki ideal çift, bizim de can dostlarımız... Öğrencilik yıllarından başlayıp, ODTÜ'de hocalık döneminde ve sonra da site komşuluğunda devam eden bir birliktelik... Yıldırım Yavuz'un rahatsızlığı sırasında beraber gidip onu neşelendirmeye çalışırdık. Kim derdi ki Yıldırım'ın hemen ardından Ömer'i de kaybedeceğiz. Bir gün yine Yıldırım'ı ziyaretten dönüşte bir balıkçıda yemek yedik. Tarsus ve ODTÜ anılarıyla dolu, öyle tatlı, öyle içten bir sohbetimiz oldu ki, zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Sonra biz Bodrum'a gittik. Meğer o son görüşmemiz olacakmış. Hayata o kadar bağlıydı ki, böyle apar topar gidişi hepimizi derinden sarstı. Dürüst, sözünün eri, adalet duygusu kuvvetli, hepimizin çok güvendiği bir insandı. Gerek ODTÜ, gerek Tarsus'a gönülden bağlıydı. Başarılı bir öğrenci, başarılı bir hoca, başarılı bir yönetici, herşeyden öte harika bir insan ve harika bir dosttu. O hep kalbimizin bir köşesinde can dostumuz olarak yaşayacak..

• 14.02.2023