< Geri dön

Prof. Dr. Donald S. Holmes

Anısına

21 Ekim 1923 - 15 Şubat 2019
< Geri dön

Prof. Dr. Donald S. Holmes

Anısına

21 Ekim 1923 - 15 Şubat 2019
  • Donald Holmes lisans derecesini üstün başarı ӧdülüyle matematik dalında Huntingdon, Pennsylvania’daki Juaniata College’dan, M.S. derecesini matematik dalında Purdue Üniversitesinden (Indianapolis, Indiana) almıştır.

    Akademik kariyerine Emory Üniversitesinde bașlamıș, Georgia Institute of Technology’de devam etmiștir. Daha sonra yaklașık bir buçuk yıl baș müfettiş olarak çalıștığı “Army Chemical Corps Inspection Division”dan ayrılıp Schenectady, New York’da General Electric (GE) șirketinde Yӧneylem Araștırması ve Sentez birimine katılmıș ve şirkete kalite kontrol mühendisliği konularında danışmanlık hizmeti vermiştir.  Aynı zamanda GE’de üretim süreci simülasyon calıșmalarına iş mantığı uzmanı olarak ӧncülük etmiştir.

    Donald Holmes GE’nin Büyük Buhar Türbin departmanında Yӧneylem Araştırması grubunun bir üyesi olarak sekiz yıl çalışmış ve bu süre içerisinde projelerin finansal, üretim, pazarlama ve mühendislik bileşenleri için matematik ve istatistiksel konulardan sorumlu uzman olarak hizmet vermiştir. Holmes, GE’de fabrika üretim programlarının hazırlanması aşamasında simülasyon yӧnteminin kullanılmasının ilk uygulamalarında kilit rol oynamıștır.  Bu süre içerisinde bir grup uzmanla beraber GE icin 36 haftalık bir eğitim programı hazırlamış ve bu eğitim programında dersler vermiștir.  Bu program esasen bugün “Altı Sigma” olarak adlandırılan yaklaşıma eșdeğerdir. Diğer yandan “Cambridge Stratejik Planlama Enstitüsü”nün bӧlgesel temsilcisi olarak şirket ve kurulușlara finansal performanslarının geliștirilmesi konusunda destek vermiş ve yardımcı olmuştur.

    Prof. Donald Holmes, uzun yıllar GE’de çalıștıktan sonra akademik kariyere dӧnmeye karar vermiș ve New York Eyalet Üniversitesi Albany kampusunda geçici olarak bir süre çalıştıktan sonra Schenectady’de bulunan Union College’ın Endüstriyel Yӧnetim Bӧlümüne tam zamanlı ӧğretim üyesi olarak katılmıștır. Akademik kariyeri boyunca istatistiksel süreç kontrol teknikleri ve sayısal yӧntemlerin yӧnetim sistemlerine uygulanması konularında uzman olarak dersler vermiş ve araştırma yapmıștır.  Union College’a katıldıktan bir süre sonra üniversitede Yӧnetim Enstitüsü’nün kurulmasına katkıda bulunmuș, Enstitü içerisindeki Yӧneylem Araştırması, Sağlık Yӧnetimi konularındaki lisans üstü programlarının başlatılmasında sorumlu olarak aktif rol almıș ve ayrıca Yӧnetim ve Mühendislik Sistemleri programında doktora tez danıșmanlığı yapmıștır. Prof. Donald Holmes aynı zamanda “ProActive Process Control (PPI)” patent adıyla pazarlanan ileri kontrol sisteminin ortak mucididir.

    Union College’da iken akademik izinli (sabbatical) olarak Almanya’da Münih Üniversitesi’nde ve daha sonra Turkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) misafir ӧğretim üyesi olarak gӧrev yapmıştır.

    ODTÜ’de İdari İlimler Fakültesi, İşletme Bӧlümündeki misafir ӧğretim üyeliği 1973 yılı sonbaharında başlamıştır. Bӧlümde Sistem Analizi, Oyun Teorisi gibi uzmanlık alanına giren konularda dersler vermiş ve bu derslerin bazıları bӧlümde ilk kez Donald Holmes tarafından tasarlanmıștır. Derslerin yanısıra araștırma projelerinde de aktif rol almış, o yıllarda yine misafir ӧğretim üyesi olarak İșletme Bӧlümünde bulunan Prof. Clifford Chedzey ile beraber sistem entropisi ve Markov zincirleri üzerine araștırmalar yapmıștır. Aynı konularda bir bașka projeye bӧlüm ӧğretim üyelerinden Prof. Muhan Soysal da aktif olarak katılmıştır. Bu çalışmaların sonuçları ayrı ayrı makale olarak bilimsel dergilerde yayınlanmıștır.

    Prof. Holmes ODTÜ’de yaklaşık 18 ay süren gӧrevi sırasında çalıșma arkadașları ve ӧğrencileriyle cok yakın ve kalıcı dostluklar kurmuș ve bu ilişkiler vefatına kadar devam etmiștir. Bunun bir sonucu olarak ODTÜ’den bir grup ӧğrencisi Union College’da master ve doktora programlarından derece almıșlardır.

    Prof. Holmes’un 1968’de Schenectady, NY’da Stochos adı altında kurduğu ӧzel danıșmanlık firması istatistiksel süreç kontrol alanında yazılımlar geliştirilmesi ve uygulanması konularına yoğunlașmıș ve aynı zamanda Amerika ve diğer ülkelerdeki șirketlere danıșmanlik servisi vermiştir.  Prof. Holmes danıșmanlık hizmetinin yanısıra, teknik ürünlerin geliştirilmesi ve bunların pazarlanması açısından Stochos’un olușumunda ve gelişiminde çok ӧnemli rol oynamıștır. Kalite kontrol ve yӧneylem araștırması dallarındaki elli yılı așan deneyimi ile istatistiksel analiz alanında bir otorite olarak tanınmıș ve kabul gӧrmüştür.

    Matematik ve istatistik dallarında uzun yıllar profesӧr olarak çalıștığı Union Graduate College’dan emekli olduktan sonra üniversite kendisini onursal doktora ünvaniyla onurlandırmıștır. Bu ünvanın veriliş tӧreninde Türkiye’den bir grup eski ӧğrencisi de yer almıș ve kutlamalara katılmıștır.

    Prof. Holmes kariyeri boyunca yazar ve ortak yazar olarak cok sayıda makale yayınlamıș, yerel, ulusal ve uluslararası toplantı ve konferanslarda sunumlar yapmıștır.  Ayrıca Amerika’daki Profesyonel İlerleme/Gelișme Merkezi’nin devamlı ӧğretim üyelerinden biri olmuş ve Quality Engineering dergisinin yayın kurulunda üye olarak gӧrev yapmıştır.  Aynı zamanda lisanslı kalite kontrol mühendisi sertifikası sahibi olan Prof. Holmes Amerikan Kalite Derneği’nce de kalite kontrol alanındaki katkılarından dolayı murahhas üye (Fellow) olarak onurlandırılmıștır.

     

     

     

     

     


    Fotoğraf Paylaşın

    Anılar

    02.06.2021

    Osman Canik, İşletme 75

    Prof. Donald Holmes ODTÜ İdari Bilimler Fakültesine ziyaretçi öğretim görevlisi olarak 1 sömestirliğine 1973 yılında geldi ama bizi mezun etmeden gitmedi. Böylece 4 sömestir kaldı. İlk derste Amerikalılardan pek hoşlanmayan öğrenciler en uzak, arka sıralara oturdular. Bakışlarından Holmes’e pek sempatik bakmadıkları belli oluyordu. İlk ders harikaydı, tam bir Show gibi anlattı. 'Gelin bu pi sayısını Charli diye adlandıralım (Let’s call this pi Charly)' diye başlayarak zor konuları harika bir akıcılıkla anlattı. İkinci derste o arkada oturanlar bir sıra öne kaydı ve sonraki derslerde de iyice öne geldiler ve katılımcı oldular. Böyle başlayan derslerde SYSTEM ANALYSIS, DECISION THEORY gibi dersleri ondan büyük bir zevkle aldım. İlk sınavdan 92 almıştım, Abdullah Ersoy ise 96. Holmes o sömestirin sonunda bana ABD’de Schenectady New York’daki Union College’da kendi firmasında part time çalışmak üzere “full tuition waiver” teklif etti. Bir sonraki sömestir o dersten ben AA alamadım, BB aldım. Ofisine gidip, bu sömestr BB aldım bana yaptığınız teklif hala geçerli mi diye sordum. Cevabı, evet hala geçerli oldu. Sen ilk defa bilgisayar dersi aldın onun için bu netice de başarılı dedi. Prof. Holmes sadece bana değil, Ayşe Ataman’a, Alev Göçmez’e de benzer imkanlar sundu. Erhan Mergen’e, Ahmet Göktürk’e acceptance sağladı. Ben yaşadığı süre boyunca onunla hep haberleştim. Sanıyorum hepimizin ona olan hayranlığı ve sevgisi büyüktü. Yaşadığı kasabada (Schenectady) her yerde onun izi vardı. Bizlerin de hayatında önemli ve çok faydalı izler bıraktı.

    21.05.2021

    Ayşe Ataman Taylan, İşletme 75

    O zamanki mevzuat gereği Amerika'ya kısıtlı dövizle gitmiştim. Asistan maaşım yetersizdi, Holmes her ay çek göndermeye başladı "Türk Amerikan Dostluğu Fonu" diyerek. Döndükten sonra birçok kez ödemek istedim, kabul etmedi. 2011'de Union'ı ziyaretimde bir "Holmes Bursu" oluşturmak üzere bağış yaptım. Yeni yönetim tanımıyordu hocamızı. Anlattım. Rektör sağolsun, ziyaretine gitti. Burs haberine çok sevinmiş, konuşurlarken Ph.D yapamadığı için üzgün olduğunu söylemiş. Araştırınca, diğer öğrencilerinin anlattıklarını da görünce kendisine Onursal Doktora verme kararı aldılar. Sonrasında ODTÜ'lü arkadaşlarımın katkısıyla bursumuzu çoğalttık ve törene kızımla gittik. Halâ orada yaşayan Türk arkadaşlar da geldiler. Çok erken yitirdiğimiz sevgili Altan Yazıcı ağabeyimiz, sınıf arkadaşım Erhan Mergen, aileleri, vb. Sevgili hocamız duygu yüklüydü. Konuşmasını yaparken ağladı, nasıl bir mutluluktu bizler için. Unutulmayacaklar arasındadır, burada, orada. İyi ki geldin buralara Don Bey, huzurla uyu.

    20.05.2021

    Erhan Mergen, Isletme 1975

    Bir süre çalıştığı ODTÜ’yü hiç unutmadı; ODTÜ yıllarını hep ӧzlemle anardı, Benim ve bir çok ӧğrencisinin ABD’de lisansüstü ve doktora çalışmalarındaki katkısı ve emeği unutulmaz. Devamlı gülümsüyen yüzünü hic bir zaman unutmayacağım ve o’nu hep ӧzlemle, sevgiyle anacağım! Erhan Mergen, Ph.D. Professor Rochester Institute of Technology


    Mesaj bırakın

  • 02.06.2021

    Osman Canik, İşletme 75

    Prof. Donald Holmes ODTÜ İdari Bilimler Fakültesine ziyaretçi öğretim görevlisi olarak 1 sömestirliğine 1973 yılında geldi ama bizi mezun etmeden gitmedi. Böylece 4 sömestir kaldı. İlk derste Amerikalılardan pek hoşlanmayan öğrenciler en uzak, arka sıralara oturdular. Bakışlarından Holmes’e pek sempatik bakmadıkları belli oluyordu. İlk ders harikaydı, tam bir Show gibi anlattı. 'Gelin bu pi sayısını Charli diye adlandıralım (Let’s call this pi Charly)' diye başlayarak zor konuları harika bir akıcılıkla anlattı. İkinci derste o arkada oturanlar bir sıra öne kaydı ve sonraki derslerde de iyice öne geldiler ve katılımcı oldular. Böyle başlayan derslerde SYSTEM ANALYSIS, DECISION THEORY gibi dersleri ondan büyük bir zevkle aldım. İlk sınavdan 92 almıştım, Abdullah Ersoy ise 96. Holmes o sömestirin sonunda bana ABD’de Schenectady New York’daki Union College’da kendi firmasında part time çalışmak üzere “full tuition waiver” teklif etti. Bir sonraki sömestir o dersten ben AA alamadım, BB aldım. Ofisine gidip, bu sömestr BB aldım bana yaptığınız teklif hala geçerli mi diye sordum. Cevabı, evet hala geçerli oldu. Sen ilk defa bilgisayar dersi aldın onun için bu netice de başarılı dedi. Prof. Holmes sadece bana değil, Ayşe Ataman’a, Alev Göçmez’e de benzer imkanlar sundu. Erhan Mergen’e, Ahmet Göktürk’e acceptance sağladı. Ben yaşadığı süre boyunca onunla hep haberleştim. Sanıyorum hepimizin ona olan hayranlığı ve sevgisi büyüktü. Yaşadığı kasabada (Schenectady) her yerde onun izi vardı. Bizlerin de hayatında önemli ve çok faydalı izler bıraktı.

    21.05.2021

    Ayşe Ataman Taylan, İşletme 75

    O zamanki mevzuat gereği Amerika'ya kısıtlı dövizle gitmiştim. Asistan maaşım yetersizdi, Holmes her ay çek göndermeye başladı "Türk Amerikan Dostluğu Fonu" diyerek. Döndükten sonra birçok kez ödemek istedim, kabul etmedi. 2011'de Union'ı ziyaretimde bir "Holmes Bursu" oluşturmak üzere bağış yaptım. Yeni yönetim tanımıyordu hocamızı. Anlattım. Rektör sağolsun, ziyaretine gitti. Burs haberine çok sevinmiş, konuşurlarken Ph.D yapamadığı için üzgün olduğunu söylemiş. Araştırınca, diğer öğrencilerinin anlattıklarını da görünce kendisine Onursal Doktora verme kararı aldılar. Sonrasında ODTÜ'lü arkadaşlarımın katkısıyla bursumuzu çoğalttık ve törene kızımla gittik. Halâ orada yaşayan Türk arkadaşlar da geldiler. Çok erken yitirdiğimiz sevgili Altan Yazıcı ağabeyimiz, sınıf arkadaşım Erhan Mergen, aileleri, vb. Sevgili hocamız duygu yüklüydü. Konuşmasını yaparken ağladı, nasıl bir mutluluktu bizler için. Unutulmayacaklar arasındadır, burada, orada. İyi ki geldin buralara Don Bey, huzurla uyu.

    20.05.2021

    Erhan Mergen, Isletme 1975

    Bir süre çalıştığı ODTÜ’yü hiç unutmadı; ODTÜ yıllarını hep ӧzlemle anardı, Benim ve bir çok ӧğrencisinin ABD’de lisansüstü ve doktora çalışmalarındaki katkısı ve emeği unutulmaz. Devamlı gülümsüyen yüzünü hic bir zaman unutmayacağım ve o’nu hep ӧzlemle, sevgiyle anacağım! Erhan Mergen, Ph.D. Professor Rochester Institute of Technology


    Mesaj bırakın